Motociklističke priče

Sve što treba da znate o moto guma, kada ih promeniti i šta znače oznake?

Ono što verovatno već znate je da je guma jedan od najvažniji delova na motociklu. Ona utiče na udobnost vožnje, sigurnost odnosno bezbednost kao i na vozne karakteristike.
Danas imamo u ponudi brojne proizvođače guma, mi u našoj ponudi izdvajamo MITAS i MICHELIN gume za motore.

Polovne gume?
Kada kupujete gume nemojte gledati da prođete što jeftinije, šta to znači? Nemojte kupovati polovne gume, svaka guma ima svoj vek trajanja i ako je stajala mnogo ili vožena pa stajala takva guma više nije upotrebljiva i njena svojstva više nisu ista.

Kada treba da menjam gume?
Ne može se tačno precizirati posle koliko vremena treba da menjate gume, jer to zavisi od stila vožnje, od toga koliko često vozite kao i kuda vozite, kakvi su putevi….
Generalno, stručnjaci kažu da bi guma trebalo da se zameni nakon deset godina korišćenja čak i ukoliko je veoma malo vožena, pa deluje izuzetno očuvano – nije oštećena, ispucala, ima dovoljno duboku šaru…

Gumu svakako treba da menjate kada osetite nestabilnost na putu, naročito prilikom skretanja, ili kada je vidno šara izlizana tj plitka, što je šara manja to je slabiji odvod vode i rizikujete da dodje do proklizavanja.
Znači, ako vozite po kišovitim predelima morate paziti na dubinu šare.

Oznake na gumama

Za primer uzmimo oznaku 180/70 R17 M/C 72V:

180 širina izražena u milimetrima
70 visina gume izražena u procentima od širine
R17 unutrašnji prečnik gume
M/C označava namenu, odnosno gumu za motocikle
72 indeks nosivosti odnosno 355 kilograma (load index)
V indeks brzine odnosno 240 kilometara na čas (speed index)

Pored tih oznaka na boku gume, postoje i sledeće oznake:

Strelica – Označava smer šare kako gumu ne biste montirali naopako
TL ili Tubeless – Označava gumu bez unutrašnje gume
TT – označava gumu sa unutrašnjom gume
4219 (primer) – oznaka za DOT, tj. vreme proizvodnje konkretnog primerka gde je 42, četrdeset druga nedelja u 2019. godini.


Tipovi guma

Performantne (Sport)

Gume namenjene za sportske staze, ove gume dostižu maksimalna svojstva tek kada su zagrejane, zato motori na stazama prvo voze krug zagrevanja, ove gume se ne koriste na redovnim putevima. Odlikuje ih kratak životni vek.

Performantne ulične

Namenjene za agresivnije vozače, životni vek im je dosta kratak, slično sportskim, ali mogu da se koriste na regularnim putevima jer nije potrebno da se zagreju da bi postigle svoja maksimalna svojstva.

Trkačke (slikovi)

Gume namenjene isključivo za trkačke staze. Oblik im je više trouglast kako bi se dobila veća kontaktna površina u nagibu. Ove gume nemaju šaru na sebi, odnosno ne poseduju odvode za vodu.

Sportsko – turističke

Najčešće korišćene gume, odnosno univerzalne. Gume za sve uslove na putu, dobro odvode vodu i dugotrajnije su.

Touring

Gume koje su ekstra izdržljive, koriste se za duže vožnje, takođe dobro odvode vodu.

Cruiser

Ovaj tip guma namenjen je kruzerima, čoperima i sličnim izvedbama. Obično su netipičnih dimenzija zarad estetike, pa tako ih ima sa raznim šarama, retro izgleda, belih zidova itd. Dosta su izdržljivve i dugotrajne

Off road

Gume namenjene vožnji van puta, u narodu poznatije kao kramponke. Ovo su usko specijalizovane gume za šumu, pesak, itd. Ponašaju se loše na asfaltu.

Adventure touring

Gume za asvalt, sa nešto dubljim šarama, namenjene i za malo lošije puteve, mokre puteve, dobro odvode vodu i izdržljive su.


Održavanje
Vazduh zarobljen u gumi je u gasnom stanju. Na toploti se širi, na hladnoći skuplja. Za one koji žele detaljno, radi se o Gej – Lisakovom i Bojlovom zakonu. Da ne komplikujemo previše: na svakih 5 stepeni celzijusa razlike, pritisak u gumi varira 2% gore ili dole zavisno od temperature. Uzmimo na primer da vozimo turu u avgustu od preko Transfagarašana. Od podnožja do prevoja može biti i 20 stepeni razlike, a to je čak 8% razlike u pritisku gume.
Nedovoljan pritisak utiče na deformaciju gume, fizički je oštećuje, nepravilno je i preterano troši, vozne karakteristike su pogoršane, a povećava se i potrošnja goriva. Obavezno proverite stanje ventila i uvek koristite kapicu. Izbegavajte dekorativne kapice. Metalne obično zapeknu, dok dekorativne veće težine mogu dovesti do čupanja ventila usled centrifugalne sile.Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.