Motociklističke priče

Zašto je održavanje motocikla toliko važno?

Iako mnogi ljudi misle da svakodnevno održavanje motocikla ne zahteva mnogo, ne dozvolite da vas to spreči da pravilno proverite bezbednost pre svake vožnje. Evo nekoliko osnovnih saveta koje treba da sledite kako biste održali svoj motor u najboljem izdanju

Proverite pritisak u gumama – Obavezno imajte visokokvalitetni manometar. Pre svake vožnje pregledajte gume i održavajte i stvorite naviku da ih pregledate na posekotine ili ogrebotine ili neravnomerno habanje. Obavezno proverite i žbice da biste videli da li su oštećene ili labave i naplatci kako biste bili sigurni da nema udubljenja ili pukotina.

Zamenite ulje i proverite tečnosti – Motocikli su mnogo nalik automobilima. Potrebna im je zamena ulja i pravilno održavanje tečnosti u redovnim intervalima kako bi bili zdravi. Preporučeni intervali za zamenu ulja su svaka 3 meseca ili svakih 3000 kilometara.

Održavajte lanac – Zategnutost (Napetost) lanca je na motoru veoma važna, kao i podmazivanje. Mnogi vozači će podmazati svoj lanac pre svake vožnje. Ovo je dobra stvar – možete da pregledate valjke lanca, da li ima napuknutih i da istovremeno možete da pregledate lančanik na „zakačene“ zube. Koristite mazivo za lanac za vosak u spreju ili nalijte malo ulja za prenosnike na lanac. Ovde budite veoma oprezni da se zadnji točak ne bi savio zbog nepravilnog podešavanja.

Proverite bateriju ( akumulator ) – Akumulator na motociklu obično treba proveravati pri svakoj promeni ulja. Uverite se da su elektroliti na odgovarajućem nivou i pregledajte ima li pukotina ili problema od vibracija.

Kao i automobil, vaš motocikl ima redovan raspored održavanja naveden u uputstvu za upotrebu. Neka ove usluge obavlja ovlašćeni prodavac, osim ako niste iskusni mehaničar.

Uz motocikl biste uvek trebali imati priručnik za vlasnika. Takođe vam govori gde je kutija sa osiguračima, i verovatnoći da će osigurač pregoreti. Govori vam kako skinuti točak, ako vam se dogodi nesreća zbog probušene gume.

To su osnovne stvari koje bi većina vozača trebalo da bude u stanju da uradi sama. Postoje i druge stvari poput podešavanja ventila i čišćenja ugljenih hidrata (ako je primenljivo) koje bi možda vredelo naučiti.