Motociklističke priče

Kako odabrati pravi tip kacige?

Postoji nekoliko parametara koji će vam pomoći koji tip kacige da kupite (cena, izgled, boja, tip… ) pre svega hajde da objasnimo koji tipovi kaciga sve postoje i kada to budete znali sami ćete odrediti koja je kaciga idealna za vas.

Tipovi kaciga:
1. Full Face kacige
2. Flip UP kacige
3. Jet kacige
4. Cross kacige

FULL FACE KACIGE
Ove kacige su napravljene iz jednog dela i kao takve pružaju najbolju zaštitu, one su glavni favorit pri kupovini kacige, zbog svoje osnovne karakteristike pružaju najbolju zaštitu. Pored izuzetne zaštite koju pružaju ove kacige imaju izraženu aerodinamičnost kao i atraktivan dizajn, idealne su za vozače koji vole malo bržu vožnju ili profesionalne trkače.
FULL FACE KACIGE možete videti OVDE

FLIP UP KACIGE
Razvojem tehnologije flip up kacige postaju sve popularnije, njihova glavna karakteristika je što su ovo 2 u 1 kacige, to znači da mogu biti i FULL FACE I JET KACIGA… Poseduju mehanizam koji podiže prednji deo ka gore i tako pretvara full face kacigu u jet kacigu. Ove kacige su idealne za vozače koji vole da putuju, tako da imaju i kacigu za duge staze kao i kacigu za gradsku vožnju. Ove kacige takođe imaju visok nivo zaštite, kao glavna mana ovih kaciga je sam mehanizam koji podiže i spušta prednji deo kacige, stoga vam preporučujemo da ako se odlučite za ovaj tip kaciga gledate kvalitetnije modele, kod jeftinijih modela obično strada mehanizam i onda se pojavi šuštanje unutar kacige, što je izuzetno neprijatan zvuk…
FLIP UP KACIGE možete videti OVDE

JET KACIGE
Jednostavne kacige, sa minimalnom zaštitom, uglavnom se koriste za gradsku vožnju, svima su pristupačne zbog svoje niske cene. Ove kacige su za vozače skutera koji se kreću na kratkim relacijama pri malim brzinama. Jet kacige imaju jako malu, tj gotovo nikakvu zaštitu prednjeg dela lica, ako izuzmemo vizir koji nas štiti od sitnih bubica i insekata.
JET KACIGE možete videti OVDE

CROSS KACIGE
Specifične kacige, sa specifičnim karakteristikama, prave cross kacige nemaju vizir, tj koriste se naočare uz njih. Specifičnost kod cross kaciga je ta da imaju izdužen prednji kraj kako bi osigurali dodatnu zaštitu vozača. Ovo su kacige za off road vožnje i retko se koriste na lokalnim putevima.
Zbog svoje zanimljivosti ove kacige su se ipak popularizovale i u gradskoj vožnji ali uz malu modifikaciju, dodat je vizir i prednji deo je za nijansu uvučaniji, tako da ljubitelji cross kaciga mogu da nose svoju omiljenu kacigu i u vožnji po putu.
CROSS KACIGE možete videti OVDE

Sada kada znate sve o tipovima kaciga možete sami da prepoznate koja vam najviše odgovara i ostaje vam samo da odaberete šaru koja vam se sviđa.