Motociklističke priče

Akumulatori za motore – Kako održavati akumulator tokom zime?

Akumulatori za motore, zima može predstavljati izazov za održavanje performansi vašeg automobilskog akumulatora. Ključ uspešnog održavanja leži u razumevanju vrste akumulatora koji posedujete. Postoje tri osnovne podele akumulatora za motore:

a) Litijumski akumulatori: Litijumski akumulatori postaju sve popularniji zbog svoje lakoće i dugovečnosti. Tokom zime, preporučuje se redovno proveravanje nivoa napunjenosti. Ovi akumulatori imaju tendenciju da se bolje ponašaju u hladnim uslovima u poređenju s tradicionalnim kiselinama.

b) Gelski akumulatori: Gelski akumulatori su sigurni i održavaju stabilne performanse u različitim uslovima. Da biste očuvali njihovu snagu tokom zime, preporučljivo je držati ih na toplom mestu kada motor nije u upotrebi. Takođe, redovno proveravajte nivo elektrolita kako biste osigurali optimalnu funkcionalnost.

c) Kiselinski akumulatori: Kiselinski akumulatori su tradicionalni, ali zahtevaju dodatnu pažnju tokom hladnih meseci. Proveravajte nivo elektrolita i dopunjavajte destilovanom vodom po potrebi. Redovno punjenje je ključno, a takođe ih držite na punom kapacitetu kad god je to moguće.

Pogledaj našu ponudu punjača za akumulatore

1. Kako održavati litijumske akumulatore tokom zime?

Litijumski akumulatori za motore predstavljaju novu tehnologiju, koja je daleko odskočila u odnosu na tradicionalne akumulatore za motore. Naročito kada je pitanje hladnih zimskih dana. Litijumski akumulatori za motore zahtevaju minimalan aganžman. Mnogi proizvođači tvrde da njihovi litijumski akumulatori mogu da izdrže čitavu zimu bez dopunjavanja, tako da prilikom prvog paljenja na proleće nisu izgubili startnu snagu. Da li je to tačno ili ne, naravno zavisi od samog kvaliteta litijumskog akumulatora. Svakako nije na odmet da proverite makar jednom mesečno kakvo je stanje i ako ima potrebe da dopunite akumulator.

Naši saveti su:

 • Redovno proveravajte nivo napunjenosti i dopunjavajte po potrebi.
 • Držite akumulator na toplom mestu kad god je to moguće.
 • Pratite uputstva proizvođača za specifične preporuke tokom hladnih meseci.

  Pogledaj našu ponudu litijumskih akumulatora

2. Kako održavati gelske akumulatore tokom zime?

Gelski akumulatori pružaju pouzdanost i dug vek trajanja, ali zahtevaju pažljivo održavanje tokom zime, oni ne mogu da izdrže čitavu zimu bez dopunjavanja kao što je to slučaj sa litijumskim akumulatorima. Gelski akumulatori su sada uglavnom zatvorenog tipa i potrebno ih je samo sa vremena na vreme dopunjavati.

Naši saveti su:

 • Čuvajte ih na toplom mestu kada nisu u upotrebi.
 • Redovno proveravajte nivo elektrolita i dopunjavajte po potrebi.
 • Održavajte konstantnu napunjenost kako biste izbegli gubitak kapaciteta.

  Pogledaj našu ponudu gelskih akumulatora

3. Kako održavati kiselinske akumulatore tokom zime?

Kiselinski akumulatori su klasični, ali i dalje efikasni ako se pravilno održavaju tokom zimskih meseci, zahtevaju najviše nege. Nikako nisu za one koji umeju da zaborave na njih jer ih u tom slučaju na proleće najčešće možete baciti. Zahtevaju proveru na mesečnom nivou i mnogo su osetljivi na hladnoću.

Naši saveti su:

 • Proveravajte nivo elektrolita i dopunjavajte destilovanom vodom.
 • Redovno punite akumulator kako biste izbegli pražnjenje.
 • Ako je automobil parkiran na hladnom mestu, razmotrite dodatne izolacione mere ili upotrebu grejača akumulatora.

  Pogledaj našu ponudu gelskih akumulatora

Sprovođenje ovih saveta pomoći će vam da očuvate optimalne performanse vašeg akumulatora tokom zimskih meseci, obezbeđujući pouzdan rad vašeg vozila.
Za sve dodatne informacije možete nam se javiti na broj telefona.