Motociklističke priče

Vodič za kupovinu i održavanje skutera

Skuter je sada veoma praktično prevozno sredstvo, posebno za gradsku vožnju – naša prva preporuka je da ako planirate da vozite skuter, kupite nov. Polovnu kupovinu možete obaviti ukoliko ste sigurni da je pouzdana, jer ovo su vozila koja prelaze dosta kilometara i kao u svemu drugom, niste sigurni Koliko ga je prethodni vlasnik redovno održavao i servisirao samim tim može vam se učiniti da ste uštedeli novac ali ustvari ćete mnogo više novca, vremena i živaca potrošiti kod majstora na popravke.

Pre kupovine skutera, ispitajte svoje potrebe: Da li ste već iskusni u vožnji motocikla? Koliko često planirate da vozite i koliko kilometara dnevno da prelazite? Koliko vam je važna potrošnja goriva? Da li vam je važna estetika?

Odgovori na ova pitanja odrediće i kvalitet/cenu vozila koje ćete odabrati. Izbor ide od kineske proizvodnje do ozbiljnijih skutera italijanske, francuske, japanske proizvodnje i tu se naravno radi o ozbiljnijem prisupu, izradi i materijalima.

Skutere možete pronaći sa 2T i 4T motorima, 2T motori idu na mešavinu i tu je važno kontrolisati ulje za mešavinu. Kvalitetna ulja za 2T motore možete pronaći ovde. Ukoliko nabavite skuter sa 4T motorom, oni ne troše ulje pa u tom smislu imate brigu manje, i ovo su obično malo veći skuteri. Za oba tipa skutera važno je raditi redovan godišnji servis, važno je da vodite računa o plastici i da je redovno održavate.

Koje skutere imamo u ponudi?

U ponudi imamo Peda skutere i motocikle. Peda skuteri su najprodavaniji skuteri u Srbiji, odnos cene i kvaliteta je odličan. U ponudi imaju različite modele i širok asortiman boja i dezena.
Našu ponudu možete pogledati ovde.

Ako ste se odlučili za kupovinu skutera biće vam potrebna i moto oprema, kacige, rukavice, pantalone i jakne, a kod nas imate sve na jendom mestu…

Održavanje skutera

Skuteri su vrlo jednostavni za održavanje, naravno u zavisnosti da li ste se opredelili za 2T ili 4T skutere. 2T skuteri su jednostavniji za održavanje jer kao što smo već rekli nemaju ulje koje sipate u motor, kod njih je dovoljno da ste napravili pravu mešavinu i sa tim ste rešili gotovo svu brigu. Za one koji brinu o svojim skuterima tu je i kozmetika za motore sa kojojm možete održati svaja vašeg skutera dugo godina.
Kod održavanja 4T skutera potrebno je jendom godišnje, a preporučuje se na kraju ili početku sezone, da se uradi servis na skuteru. Najbolja opcija je da to uradite u ovlašćenom servisu, ali ako se odlučite da to uradite sami ne zaboravite da pored osnovnih stavki, zamena ulja, filtera goriva, filtera vazduha, proverite i kočnice, sajle, plastiku, kaiš…