Motociklističke priče

Naše najbolje kacige

Po čemu znamo da li je kaciga dobra ili ne? Naravno neće svakom vozaču odgovarati svaka kaciga, kacigu biramo u zavisnosti od potreba koje ona treba da zadovolji, zato se kacige i dele na Full Face, Jet, Flip Up ili Enduro tj Cross kacige.
Hajde da prodiskutujemo nešto o svakom modelu i damo naš predlog modela za svaku od njih.

1. Full Face – zatvorene kacige

Kaciga za sve. Možete je koristiti i na otvorenom putu i na zemljanom putu i u gradskoj vožnji. Ovakav tip kacige je potpuno zatvoren i samim tim pruža najbolju zaštitu, tako da prilikom pada ne postoji mogućnost da povredite glavu.
Mana ovih kaciga jeste što su za nijansu tesnije i svi oni koji se vozikaju od prodavnice do prodavnice će morati non stop da skidaju i vraćaju kacigu. Što i nije neki problem, ali konstruktori kacigamoraju da misle na sve, jer svi mi volimo kad stanemo na semafor da podignemo vizir i udahnemo malo svežeg vazduha, al o tome ćemo više reći u naradnom delu teksta kada budemo pričali o flip up kacigama.

Naša preporuka za Full Face tj zatvorenu kacigu je svakako LS2 kaciga CHALLENGER.
Kaciga pravljena po savetima profesionalnih trkača, prilagođena svakodnevnoj vožnji. Dolazi u Carbon varijanti sa raznim bojama vizira.
Ova kaciga je uprkos pristupačnoj ceni dala perfektne rezultate u vožnji i pruža maksimalan komfor.
Kako?
Aerodinamičan spoljni oblik kacige joj daje stabilnost, a široki vizir ,koji retko koja kaciga poseduje, daje potpunu preglednost na putu. Unutrašnja postava se leko vadi i pere, ventilacija je rešena uz pomoć kanala unutar kacige što znači da vazduh cirkuliše unutar čitave školjke kacige. Sa ovim modelom kacige se svakako nećete pokajati bilo da vozite ozbiljan trkački motor ili skuter.

Challenger kaciga
Ostale Full Face kacige

2. Flip Up – modularne kacige

Za sve one koji vole Full Face – zatvorene kacige, a ipak im je Jet – otvorena kaciga komfornija. Sve vam je jasno, kod ovog tipa kaciga spojene su dve kaige u jednu. Jedina mana ovih kaciga je što kada podignete prednji deo kacige ne možete da vozite jer u tom momentu kaciga gubi svoju aerodinamičnost. ALI…. naravno LS2 konstruktori su napravili svoj ADVANT model kacige koji rešava čak i taj problem.
Advant Flip Up kaciga ima 360 sistem podizanja prednjeg dela kacige, što znači da se prednji deo zaokrene skroz na zadnji deo kacige i tako obezbedi potrebnu aerodinamičnost, a da ne spominjemo moćan dizajn kacige, bilo da je prednji deo spušten ili podignut.

– Advant kaciga
Ostale Flip up kacige

3. Jet – otvorene kacige

Svi već znamo, Jet kacige su kacige za gradsku vožnju, napravljene su tako da pružaju osnovnu zaštitu, brada je na ovim kacigama otvorena pa je samim tim smanjena bezbednost. Ove kacige se preporučuju samo onim vozačima koji voza skutere ili male motore do 50km/h.
Skoro sve Jet kacige imaju iste karakteristike, dodatak na nekima je prednja ventilacija ili duži vizir.
Mi iz naše ponude izdvajamo DRIFTER LS2 kacigu. Ovo nije najobičnija Jet kaciga, zapravo na prvi pogled izgleda kao Full Face kacige. Dizajneri su zapazili da ljude kod Jet kaciga najviše odbija sam dizajn kacige, pa su kod ovog modela odlučili da ubace prednju plastiku koja daje moćan izgled kacige. Ovaj plastični dodatak ne predstavlja zaštitu već je tu postalvjen samo kao estetski dodatak.

Drifter kaciga
Ostale jet kacige