Uncategorized

24h Trka mopeda starih preko 30 godina – 24h neprekidna trka

Moto-D uvek prati moto događaje, naročito kada je u pitanju nostalgična priča o motorima. Ovog puta smo ispratili trku mopeda koji su stari preko 30 godina. Sponzorisali smo tim i uživali u nezaboravnom duženju.
Trka je održana u Kuli i ova trka će se pamtiti kao prva uspešno održana trka ovog tipa. Na trku se prijavilo nešto manje od 100 takmičara, takmičari su pretežno bili iz Srbije ali bilo ih je i iz Hrvatske i Slovenije. Sve su to pravi ljubiteljni motocikala koji su svoje prve vožnje otpočeli baš na ovako malim mopedima.

Trka je otpočela u subotu 14. Oktobra u 11h i trajala je neprekidno 24h, završivši se u nedelju u 11h. Sve ekipe su uspele da završe trku, većina takmičara je nakon trke bila ekstremno iscrpljena, a o mopedima i da ne pričamo, rađene su čak i čitave zamene mašina na stazi. Poznavanje mehanike, vožnje i spremnosti vozača su bile besprekorne.
Čitava trka je propraćena uzbuđenjem onih koji su je posmatrali, tokom trke su se istakle tri vodeće ekipe koje su se borile za prvo mesto. Na kraju je ekipa AMO Racing iz Domžale – Slovenija uspela da osvoji prvo mesto, odvzavši 1.862 kruga, za četiri kruga više od drugoplasirane ekipe Garage Team iz Zrenjanina, a trećeplasirana ekipa je TSM Racing iz Novog Sada – ekipa koju smo mi sponzorisali i kojom se ponosimo.

Možemo li da svrstamo ovu trku u ekstremne sportove?
Svakako ako pitate naše vozače i njihove mopede odgovor bi sigurno bio DA! A svi koji su ove godine propustili događaj imaće priliku da dođu sledeće godine kako bi prisustvovali i posmatrali ekstremnie sportove u Srbiji.

Događaj su propratile i novine N1 kao i lokalni info kanali.

Organizatori trke su prezadovoljni kako je trka prošla.
„Kada sam predložio ovu trku odmah sam se pokajao,“ izjavio je kroz smeh vidno premoreni Igor Gašparević, organizator trke.
„Ušli smo u istoriju! Upustili smo se u nešto novo, nešto neočekivano. Svi smo izvukli maksimum, pre svega iz sebe, pa potom i iz slabašnih mopeda. Želim da istaknem da je svih 18 ekipa koje su startovale i završilo trku, što je zaista retkost, uzimajući u obzir da je reč o mopedima starim 30 i više godina. Takođe, kada se zbroje svi odveženi krugovi, dolazimo do cifre od 27.338 krugova, odnosno 17.195,6 kilometara, što je gotovo polovina obima planete Zemlje. Čestitam svim takmičarima.“