Motociklističke priče

Održavanje lanca

Koliko često održavate vaš lanac na motoru?
Mnogo vozača to zanemaruje, upravo zato smo odlučili da napišemo uputstvo kako se čisti i podmazuje lanac, a verujte nam potrebno vam je svega 20 minuta za taj posao.
U zavisnosti od toga koliko često vozite svoj motor, biće potrebno čišćenje i održavanje lanca. Čak i ako ne vozite često, preporučljivo je da obavezno jednom godišnje očistite i podmažete lanac kako bi vas motor što duže služio

Lanac je jedan od najizloženijih mehaničkih delova motora, zbot opterećenja koje trpi i pomičnih delova neophodno je da bude masan samim tim povećava se šansa da se pračina i sitne čestice sa puta zalepe za njega, veliki problem ume da napravi i pesak koji se vrlo lako zavuče između članaka lanca.

Proces čišćenja lanca:

1. Uzmite Suvu krpu i dobro istrljajte svaki deo lanca, tako da skinete deo nečistoće, ovako ćete uštedeti na spreju za čišćenje lanca.

2. Uzmite sprej za čišćenje lanca i preprskajte ceo lanac, obavezno koristite sprej za čišćenje lanca, nemojte koristiti alteranitivne metode poput benzina i ostalih hemikalija za rastvaranje jer će one nagristi gumice koje se nalaze u lancu i vrlo brzo ćete morati da zamenite lanac, a to je mnogo veći trošak od spreja za lanac.
Kada ste naprskali lanac videćete da se prljavstina sama rastvara i spada sa lanca, obavezno postavite krpu ispod lanca jer će vam u suprotnom pod biti masan i prljav i teško ćete to oprati. Lanac je nakon toga potrebno istrljati četkom ili čistom krpom kako bi dodatno skinuli prljavštinu, po potrebi naprskajte ponovo sprej tamo gde čistite.
– U zavisnosti od toga koliko je prljav lanac toliko ćete i spreja potrošit, na jako zaprljan lanac potroši se i čitava boca o 750ml spreja za odmašćivanje lanca.

3. Sačekajte da se lanac osuši par minuta i onda naprskajte sprej za podmazivanje lanca, naprskajte ga ravnomerno duž čitavog lanca, nemojte preterivati jer ako bude previše masan brže će se prašina hvatati na njega.

U zavisnosti da li motor vozite po putu ili zemlji u ponudi imamo: Ipone xtream chain off-road i ipone wtream chain road.

A možete uštedeti neki dinar i kupiti ceo set za čišćenje lanca zajedno sa četkom za pranje: Ipone set za održavanje lanca.
Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati na broj telefona koji se nalazi u gornjem delu sajta.